DIY Bunga Manggar

This entry is created for all bride to be who wish to do something different for the bunga manggar. I try my best to show the steps…terkial2 gak sebab sendiri nak amik gambar..jadi abaikan kalau ada gambar yg mcm tak clear yer…ready everyone ??.. lets start with step no 1…the things needed.
1. barang2 yg anda perlukan adalah seperti dlm pic : dawai ( no 24 dan 20 ) , kelopak ready made ( bleh dpt dlm 2 color : gold n silver ) , playar , gam uhu  dan tape bunga ( putih )
2. Cantumkan 2 dawai untuk dijadikan satu dawai yg panjang mrnggunakan tape bunga.kena tape kemas2. Qtty ikut berapa byk yg diperlukan; average 50pcs.
Jadi kalau ada 2 pohon bunga manggar, kena ada 100pcs dawai yg dicantumkan. Kalau nak nampak cantik..cantum biar ada yg panjang dan pendek..jadi bila cucuk nanti yg pendek di bahagian atas..yg panajng di bahagian tepi. Pohon bunga maggar akan jadi lebih cantik bentuknyer..
Kenapa dawai kena no yg berbeza ?? sebab kita nak bagi bunga manggar tu melentur cantik…tapi steady..so yg ujung dawai biar lembut skit…yg dipangkal kena guna dawai yg tebal ( no 20 atau 22 ).
3. Gunting kelopak ( ini sebenarnyer bahagian bwh bunga ) sperti di bawah :
4. Potong dawai pendek2..dlm 3 – 4 inch . letakkan gam pd ujung dawai dan lekatkan pd kelopak tadi
5. Pusing kelopak di dawai sehingga habis. Pastikan kelopak tu cantik tersusun menjadi seperti bunga. Kemudian lilit dgn tape.
6. Buat sperti di atas untuk hasilkan beberapa kuntum bunga. Ikut kesesuaian dan budget masing2…kalau byk bunga..cantik..tapi byk sgt pun nanti berat sgt..so make it average jer yer…dlm 15 kuntum ker..
7. Tapekan 1 kuntum di ujung dawai ( pastikan dawai yg lembut berada di ujung, yg keras di pangkal ).
8. Dan teruskan proses yg sama untuk bunga2 yg lain. Lilitkan tape kemas2 setiap kuntum bunga ke dawai.
9. Selang selikan kedudukan supaya nampak teratur dan kemas seperti gambar di atas.
Ulang proses yg sama untuk kesemua 50pcs dawai yg ada.
Cucuk bunga manggar di polisterin setelah sampai di lokasi majlis..and you should have something like this :
Selamat Mencuba !
Sebarang Q n A sila sertakan di bwh yer.. tq.
Shaja
013-3405321
FacebookTwitterGoogle+Share

Welcome to my blog page…my 1st entry :D

Assalamualaikum dan salam sejahtera…. WELCOME to Shaja Ratul blog page. I’m very happy….now i have my own blog…now I can share with everyone .. all the tips, diy, articles, real events and other pretty things that I have here ; in Shaja Ratul . Hopefully this page will give me better opportunity to communicate with everyone and Insyallah from there I will try my best to improve our service

I think I should introduce myself first… my full name Shajaratul Dur Ismail, owner of Shajaratul Design & Shajaratul Collection. I love flowers a lot…and also art crafts and also event planning..esp weddings. Since 2004, I’ve helped many couples to plan and execute their dream wedding and now due to time limitation, I’m focusing more on hantaran, wedding gifts and craft supplies. I will share my work on flower decoration in this section and for the gifts/bunga pahar/ bunga telur / hantaran, you can view them in my website : www.shajaratul.com

We have 3 showrooms, two in Tmn Puncak Jalil ( open daily from 10am – 6pm, weekend with appmnts, Monday close )

For hantaran & custom-made gifts/bunga pahar/bunga telur

No 148-1 , Jln PUJ 3/2, Tmn puncak jalil ,seri kembangan, selangor

Tel : 03-89401167

For craft supplies; wedding favors, gifts, boxes,ribbons, silver/gold wires, crystal, beads….etc

No 20-G , Jln PUJ 3/11, Tmn puncak jalil ,seri kembangan, selangor

and another showroom, which is a smaller one, is  in ‘Pasar Moden TTDI’ , KL; only on handmade flowers.

Im not really good in writing..esp in english…if i cant really find the mood to write, then….” terpaksa guna bahasa rojak sana dan sini..”. :) jadi mohon maaf jika ada kesalahan bahasa di mana2…:)

till next entry… any opinion/suggestion/comments is much appreciated. Please email me at shaja_ratul@yahoo.com.

 

 

 

 

1 11 12 13