Category Archives: DIY

DIY.. bekas buluh berpouch

This time shaja nak share step by step cara mudah untuk bungkus doorgift yg asalnya nampak simple dan kurang menarik … menjadi gift yg presentable dan mudah untuk dibawa pulang oleh tetamu…

Actually it can be any type of boxes/packaging … like tin can, kotak mengkuang, clear plain glass/bowl …etc..

i will be using one type of organza pouch ..round in shape and has its own ribbon attached to it…can just simply pull the ribbon and wallllaaaaaaa…..sudah terjerut dgn kemasnyer  :) … nak tahu lebih lanjut… ok…. jom tengok step by step di bawah :

step 1

bahan2 : pouch, kotak mengkuang, gunting, ribbon, ringstone for deco on the ribbon, UHU glue

Step 2 :

Letakkan bekas mengkuang di atas pouch bulat.

Step 3 :

taril ribbon pouch untuk jerutkan bekas buluh di dlm pouch tadi. Tarik ribbon sehingga kemas dan ikat ribbon supaya jadi ‘loop’ ( jadi mudah untuk pegang pouch ) seperti gambar di bawah

Step 4 :

ikatkan ribbon mengikut size dan design yg anda suka

Step 6

lekatkan ribbon di pangkal ikatan pouch di tengah2 menggunakan gam uhu.

 

Step 7

Lekatkan ringstone di atas ribbon ( di bahagian tengah ) menggunakan gam uhu..biarkan sekejap supaya gam betul2 kering dan pastikan tampalan ribbon kemas di pouch seperti hasil di bawah

Hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaa :

Jadi kepada yg mencari cara mudah untuk deco gift seperti atas…boleh cuba dah kalau dah dpt hasilnya share2kan pic nyer ye…selamat mencuba !!!

Bahan2 diatas boleh dibeli di Shajaratul Collection : No 20-G, Jln puj 3/11, TMn puncak jalil :

http://www.shajaratul.com

Till next entry …. wassalam

DIY Bunga Manggar

This entry is created for all bride to be who wish to do something different for the bunga manggar. I try my best to show the steps…terkial2 gak sebab sendiri nak amik gambar..jadi abaikan kalau ada gambar yg mcm tak clear yer…ready everyone ??.. lets start with step no 1…the things needed.
1. barang2 yg anda perlukan adalah seperti dlm pic : dawai ( no 24 dan 20 ) , kelopak ready made ( bleh dpt dlm 2 color : gold n silver ) , playar , gam uhu  dan tape bunga ( putih )
2. Cantumkan 2 dawai untuk dijadikan satu dawai yg panjang mrnggunakan tape bunga.kena tape kemas2. Qtty ikut berapa byk yg diperlukan; average 50pcs.
Jadi kalau ada 2 pohon bunga manggar, kena ada 100pcs dawai yg dicantumkan. Kalau nak nampak cantik..cantum biar ada yg panjang dan pendek..jadi bila cucuk nanti yg pendek di bahagian atas..yg panajng di bahagian tepi. Pohon bunga maggar akan jadi lebih cantik bentuknyer..
Kenapa dawai kena no yg berbeza ?? sebab kita nak bagi bunga manggar tu melentur cantik…tapi steady..so yg ujung dawai biar lembut skit…yg dipangkal kena guna dawai yg tebal ( no 20 atau 22 ).
3. Gunting kelopak ( ini sebenarnyer bahagian bwh bunga ) sperti di bawah :
4. Potong dawai pendek2..dlm 3 – 4 inch . letakkan gam pd ujung dawai dan lekatkan pd kelopak tadi
5. Pusing kelopak di dawai sehingga habis. Pastikan kelopak tu cantik tersusun menjadi seperti bunga. Kemudian lilit dgn tape.
6. Buat sperti di atas untuk hasilkan beberapa kuntum bunga. Ikut kesesuaian dan budget masing2…kalau byk bunga..cantik..tapi byk sgt pun nanti berat sgt..so make it average jer yer…dlm 15 kuntum ker..
7. Tapekan 1 kuntum di ujung dawai ( pastikan dawai yg lembut berada di ujung, yg keras di pangkal ).
8. Dan teruskan proses yg sama untuk bunga2 yg lain. Lilitkan tape kemas2 setiap kuntum bunga ke dawai.
9. Selang selikan kedudukan supaya nampak teratur dan kemas seperti gambar di atas.
Ulang proses yg sama untuk kesemua 50pcs dawai yg ada.
Cucuk bunga manggar di polisterin setelah sampai di lokasi majlis..and you should have something like this :
Selamat Mencuba !
Sebarang Q n A sila sertakan di bwh yer.. tq.
Shaja
013-3405321